Οι Θετικές Δηλώσεις Καταστρέφουν Κομμάτια του Εαυτού Σου: 3 Συχνά Λάθη που Κάνεις


Μιας και ο Δίας πλέον είναι στους Διδύμους, τα λόγια του ‘αέρα’ δίνουν και παίρνουν … και θα συνεχίσουν για κάνα χρόνο ακόμη… Λόγια του αέρα, λοιπόν, είναι και οι φράσεις που λέμε στον εαυτό μας, χωρίς πραγματικά να τις πιστεύουμε. Οι θετικές δηλώσεις, ως γνωστόν, θεωρείται πως μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε σε κάποιες δυσκολίες ή φοβίες. Ο σκοπός τους είναι να μας μεταπείσουν πως δεν ισχύουν οι υποθέσεις ή ανασφάλειές μας, κάνοντάς μας να δούμε τα πράγματα πιο θετικά.


Αυτό αληθεύει μέχρι ένα σημείο, γιατί κάποιες φορές οι ανασφάλειές μας δεν είναι ρεαλιστικές και δε βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά μόνο υποθέσεις. Άρα το να λέω στον εαυτό μου ότι ‘έχω όσα χρήματα χρειάζομαι για να αγοράσω καινούρια ρούχα’, θα με βοηθήσει να ξεπεράσω το φόβο μίας οικονομικής απώλειας και να εντοπίσω κάποια ρούχα στην αγορά που καθρεπτίζουν το budget μου. Δε νομίζω να χρεοκοπεί κανείς εύκολα, ξοδεύοντας 20€ για μια μπλούζα στο Δυτικό κόσμο, υποθέτω…



Από την άλλη, καλό είναι να σκεφτόμαστε κάθε φορά: ‘από πού πηγάζει αυτή η ανασφάλεια;’. Γιατί το να βομβαρδίζω τον εαυτό μου με θετικές δηλώσεις, είναι σα να απορρίπτω το κομμάτι που μέσα μου φοβάται κάποιο γεγονός που έχει ήδη συμβεί. Μήπως όσο το απορρίπτω, άλλο τόσο θα επιδιώκει εκείνο να ‘ακουστεί’ και να γίνει αποδεκτό; Άρα αν γίνει κατάχρηση των θετικών δηλώσεων, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν κάποια κομμάτια του εαυτού μας. Εκείνα που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη να βγουν στην επιφάνεια και να επουλωθούν. Παρακάτω θα δεις τα 3 πιο συχνά λάθη που σε ωθούν σε αυτό το μονοπάτι.



Επιμένεις σε ένα ψεύτικο σενάριο
Κρύβεις προβλήματα κάτω από το χαλί όταν ‘μπουκώνεις’ το μυαλό σου με θετικές δηλώσεις που απλώς σκεπάζουν τις ανασφάλειές σου. Το να έχεις κακοποιηθεί συναισθηματικά στο παρελθόν φέρει ένα φυσιολογικότατο αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης σου: την απαισιοδοξία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να φοβάσαι να δεθείς με τους άλλους και να υπάρχει αρνητική προδιάθεση προς όποιον σε προσεγγίζει. Το να φωνάζεις ότι ‘Όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί και θέλουν το καλό μου’ είναι πιο πιθανό να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, παρά ότι ελκύεις θετική ενέργεια, θετικά γεγονότα, μέσα από τις θετικές δηλώσεις.



Αρνείσαι να Αγκαλιάσεις Όλες τις Πτυχές του Εαυτού σου
Ένα συχνό λάθος είναι η τάση να απορρίπτεις ή να αγνοείς τις αρνητικές πτυχές του εαυτού σου, προσπαθώντας να εστιάσεις μόνο στα θετικά. Όταν οι θετικές δηλώσεις χρησιμοποιούνται υπερβολικά, μπορεί να καταλήξουν σε τάσεις φυγής από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, λέγοντας συνεχώς «Όλα θα πάνε καλά», μπορεί να αγνοήσεις τα πραγματικά προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση. Αντίθετα, είναι πιο ωφέλιμο να χρησιμοποιείς ρεαλιστικές και συγκεκριμένες δηλώσεις, όπως «Μπορώ να αντιμετωπίσω με θάρρος τα προβλήματά μου». Αυτός ο τρόπος σκέψης σου επιτρέπει να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς τις αδυναμίες σου, ενώ ταυτόχρονα σε κινητοποιεί να δράσεις με αυτοπεποίθηση.



Η Θετική Σκέψη Καταλήγει να Γίνεται Μηχανισμός Άμυνας
Μεγάλο λάθος είναι ότι η θετική σκέψη μπορεί να γίνει ένας μηχανισμός άμυνας, ο οποίος σε εμποδίζει να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες καταστάσεις και τα συναισθήματά σου. Όταν χρησιμοποιείς τις θετικές δηλώσεις για να αποφύγεις τα προβλήματα και τις δυσκολίες, καταλήγεις να αρνείσαι την πραγματικότητα και να αποφεύγεις την αναγκαία αντιμετώπισή τους. Αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση άγχους και στρες, καθώς τα προβλήματα δεν επιλύονται, αλλά απλά παραμένουν. Η υγιής χρήση των θετικών δηλώσεων προϋποθέτει την αναγνώριση των προκλήσεων και την ειλικρινή αντιμετώπισή τους, ενώ παράλληλα διατηρείς μια αισιόδοξη και θαρραλέα στάση.

Τι μπορείς να κάνεις;
Πριν καταφύγεις στις θετικές δηλώσεις, βεβαιώσου ότι έχεις κλάψει/ ξεσπάσει αρκετά ώστε να ξεθυμάνει το κακοποιημένο/ άτυχο κομμάτι της προσωπικότητάς σου. Συμφιλιώσου με το παρελθόν σου και αποδέξου ότι κατά στιγμές είναι φυσιολογικό να επανέρχονται σχετικές μνήμες που οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα. Αφότου αγκαλιάσεις το πληγωμένο κι ανασφαλές σου κομμάτι, αναζήτησε ρεαλιστικές θετικές δηλώσεις, ώστε να μπορέσεις να τις πιστέψεις στο 100%. Για παράδειγμα, αντί να πεις ‘’Όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί μαζί μου’, πες ‘είμαι ικανός/ή να βάλω στη ζωή μου ανθρώπους πρόθυμους να με αποδεχθούν για αυτό που είμαι’.



Συνοψίζοντας, οι θετικές δηλώσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες όταν χρησιμοποιούνται σωστά, χωρίς καταχρήσεις. Είναι σημαντικό να αποφεύγεις την υπερβολική θετικότητα που οδηγεί σε άρνηση των προβλημάτων. Αντίθετα, συνιστάται να χρησιμοποιείς ρεαλιστικές και συγκεκριμένες δηλώσεις που σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις με θάρρος και αυτοπεποίθηση. Με αυτόν τον τρόπο, οι θετικές δηλώσεις μπορούν να γίνουν ένα πραγματικό εργαλείο ενδυνάμωσης και ανάπτυξης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Κύλιση στην κορυφή